Skydda och försköna ditt hem med markiser i Stockholm

22 januari 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Markiser representerar en praktisk och estetisk lösning för att skydda hem och utomhusområden från solens strålar. De fungerar inte bara som en fysisk barriär mot värme och bländning utan lägger även till en dekorativ touch till fastighetens yttre. Med rätt design och kvalitet kan markiser även höja ett hem eller en verksamhets estetiska värde och användbarhet, samtidigt som de bidrar till energieffektiviteten. I denna artikel utforskar vi de olika aspekterna av att välja och installera markiser i Stockholm, samt fördelarna de medför för både privat och kommersiellt bruk.

Vad är markiser och varför behöver du dem?

Markiser är en form av solskydd som monteras på en byggnads yttre delar, såsom fönster, dörrar eller över sittplatser utomhus. De vanligaste typerna av markiser är fasta och utdragbara, där varje version erbjuder olika fördelar och brukbarhet. Fasta markiser ger robust skydd och kräver minimalt underhåll, medan utdragbara markiser erbjuder flexibilitet och kan justeras beroende på väderförhållanden. Användningen av markiser är mångsidig. Inte nog med att de skyddar människor och interiörer från skadliga UV-strålar, de hjälper också till att bevara möbler, golv och konstverk genom att minska solljusets direkta inverkan. Dessutom är de utmärkta för att sänka inomhustemperaturen, vilket kan reducera behovet av luftkonditionering och därmed även energikostnaderna. Estetiskt sett erbjuder markiser möjligheten att ge ett nytt uttryck till fastigheten och skapa en välkomnande atmosfär.

markiser

Olika typer av markiser och deras användningsområden

Det finns flera typer av markiser Stockholm att välja mellan, beroende på dina behov och den specifika funktionen de ska tjäna. De mest populära innefattar:

  • Terrassmarkiser: Perfekta för att skapa skuggade sittplatser och utöka det användbara utomhusutrymmet för restauranger, caféer eller hem.
  • Fönstermarkiser: Utformade för att minska värmeinträngning och skydda mot bländning i fönster och glasdörrar.
  • Balkongmarkiser: Specialanpassade för att skydda och privatatisera balkongutrymmen.
  • Frihängande markiser: Ofta använda i större utomhusområden där befintliga strukturer för installation saknas.

Varje typ av markis kan specialanpassas avseende storlek, färg och tyg, vilket gör det möjligt att matcha dem med den omgivande miljön och byggnadens arkitektur.

Installation och underhåll av markiser

Installationen av markiser bör alltid utföras av kvalificerade installatörer för att säkerställa korrekt montering och hållbarhet. Det är viktigt att välja rätt fastsättningsmaterial och teknik beroende på fasadtyp och markisens storlek och vikt. När markiser är korrekt installerade kan de tåla väder och vind, inklusive starka vindstyrkor för de modeller som är designade att klara av detta. Underhållet av markiser är relativt enkelt. De behöver rengöras regelbundet för att främja livslängden och behålla utseendet. Vid behov kan tyget bytas ut för att förnya markisens utseende utan att behöva byta ut hela systemet. Fasta markiser kräver sällan underhåll utöver rengöring, medan utdragbara versioner kan behöva smörjning av rörliga delar och kontroll av mekanismer för att säkerställa smidig funktion.

Fler nyheter